keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Ensimmäinen ”luento” pidetty Second Lifessa…kokemuksia

Ensimmäinen ”luento” pidetty Second Lifessa…

No niin, nyt on sitten ensimmäinen ”virallinen” luento pidetty Second Lifessa. Opiskelijoita saapui ryhmämme lisäksi paikalle muutama, joten pystyimme kivasti käymään asioita läpi. Pieni ryhmä toimi siinäkin mielessä mukavasti, että olemme kaikki ”luennoitsijat” myös samalla opiskelijoita. Pienessä ryhmässä luottamuksellinen ilmapiiri syntyi helposti ja ”hands on” tutorointi toimi tuntisuunnitelmamme mukaisesti.

Mitenkäs me olemme tähän pisteeseen päässeet? Tavoitteemme oli järjestää kaksi luentosessiota, joista ensimmäisessä keskitymme Second Lifen perusominaisuuksiin ja toisessa asioita katsotaan enemmän jo opettamisen kannalta. Ensikokemuksena on helppo todeta, että suunnittelu on myös verkko-opettamisessa kaiken perusta. Varautuminen eri aspekteihin ja yllätyksiin tuo myös varmuutta, josta on apua tunnin toteuttamisessa.

Muutama kiva havainto syntyi heti ensi luennolla, osa näistä teknisiä, osa myös opetusteknisiä. Kuten olimme ennakoineet, äänen hallinta sekä viestintä muodostuvat yhdeksi suurimmista haasteista. Verkkoviestinnässä tulee olla erityisen tarkka ryhmächattaillessä, kenelle viestinsä osoittaa. Siksi esim. tutoroinnissa ns. IM-keskustelu voi olla toimivampi ratkaisu. Äänenhallinnassa taas teknisten asioiden lisäksi oli hyvä huomata, että siirryttäessä ryhmäkeskusteluun (eli siis omaan yksityisryhmään), on tarpeen määrittää kuka lähettää nämä kutsut. Nyt seikkailimme useassa eri ryhmässä, koska keskinäinen viestintämme petti  - tämä oli kuitenkin lähinnä positiiviskoomista eikä haitannut opiskelua.

Alkukeskustelut kävimme ryhmällä Tamkin kahviossa vapaamuotoisesti. Tämä oli hyvä ratkaisu, koska tässä oli helppo käydä läpi SL:n perusteita, jakaa ns. notecardeja ja ohjeistuksia sekä kertoa tämän luennon tavoitteista. Luennoitsijalle tämä oli myös helppo ratkaisu, jossa ei tarvinnut pelaille vielä mediatauluilla ja oli helppo selvittää, ketkä kaikki ovat mukana luennolla. Näin syntyi ”vuorovaikutus” suhteet opiskelijoihin.

Luennon loppupuolelle teimme matkan Second Lifen hiekkalaatikolle, jonne oli valmistelu muutama näyttötaulu valmiiksi. Täällä oli helppo näyttää konkreettisia sovelluksia sekä alustaa näytöillä itse aihetta ”miten opettaa verkossa”. Tästä on hyvä jatkaa seuraavalla kerralla.

Luento on myös tallennettu videona ja saatavilla http://dl.dropbox.com/u/23425117/SL%20luento%20Ihmeneloset%2029.3..wmv

teknisenä havaintona voi todeta, että SL:n uudet versiot ovat melko vaativia tietokoneelle ja näytönohjaimille. Tämä hidastaa käytettävyyttä. Lisäksi monella käyttäjällä voi olla ns. versio 1, jossa tietyt media taulut eivät näy toivotulla tavalla.

Perusopit Second Lifesta on todella helposti saatavilla myös netissä osoitteessa: http://opitoinenelama.wikispaces.com/

Tämän kurssin pohjalta on helppoa lähteä SL:n mielenkiintoiseen maailmaan.

Nyt sitten odottelemaan torstain tuntia…tervetuloa keskustelemaan!

Esa / Ihmeneloset

1 kommentti:

  1. Kuulostaa innostavalta ja merkitykselliseltä kun kerrot , että on helppoa lähteä SLään.

    Kaikki vaan mukaan.
    Ensi tiistaina olemme osan ajasta yhdessä ATK-luokassa , jolloin arimmatkin kaapataan kyytiin mukaan.
    Kehittämishanke rakentuu tulevaisuuden opettajan pääomaksi upeasti.

    VastaaPoista