perjantai 1. huhtikuuta 2011

Pelkäävätkö opettajaopiskelijat Second Lifea ja verkko-opettamista?

Terve,

Toinen luento on takana ja seitsemän rohkeaa Second Life Avatar ”samuraita” oli paikalla. Tässä siis kasvua ensimmäiseen kertaan yhdellä, joten kasvua siis lähes 15% :). Uusia asioita opiskellessa rohkeus ja motivaatio on tärkeää. Onko siis jommankumman puutetta, että osallistujia oli näin vähän?

Luentoon voit tutustua jälleen myös netissä, ks. http://dl.dropbox.com/u/23425117/SL%20luento%20Ihmeneloset%2031.3..wmv

Itse luennon pitämisestä syntyi jälleen kivoja havaintoja ja oppeja. Jo edellisellä kerralla totesimme, että viestintävälineiden käyttö on tässäkin opetusmuodossa avainasemassa. Tällä kertaa otimme mukaan näyttötaulut ja niiden toiminnallisuuden. Lisäksi selkeä havainto on, että (etä)opetuksen ollessa riippuvaista teknisistä apuvälineistä, tulee varmentaa, että esimerkiksi yhteydet, koneen nopeus ja äänitoiminnot eivät muodostu opettajalle tai opiskelijalle esteeksi tai kynnyskysymykseksi. Näitä esteitä voidaan madaltaa etukäteisohjeilla, mutta ei aivan täysin poistaa. Siksi ”tutorointi” on hyvä keino erityisesti Second Lifessa.

Jos et päässyt paikalle, voit itse tehdä havaintoja myös tallenteesta ja kommentoida sitä vaikkapa tähän blogitekstiin.

Luennon lopussa esitimme osallistujille haasteen, jonka nyt jaan laajemmalle lukijakunnalle. Onko Second Life mielestäsi vain kiva lelu vai onko siitä oikeasti hyötyä opetuksessa? Vielä asiaa jatkaen, saako mielestäsi Second Lifen kautta merkityksellistä ja innostavaa oppimista aikaiseksi?

Muutama sana vielä blogikirjoittamisesta. Mielestäni on tärkeää, että luentojen jälkeen tehdään ”jälkireflektio”. Blogi toimii tässä hyvänä ajattelun sparraajana niin opettajalle kuin opiskelijalle. Verkkokouluttamisessakin voimme antaa ”läksyjä” – blogi tarjoaa hyvän keinon reflektoida oppimaa sekä myös opettajalle mahdollisuuden kiteyttää ja kerrata vielä luennon tavoitteet ja merkitys. Näin opettaja voi varmentaa, että ajatus ja oppi ovat menneet perille. Toimivassa blogissa syntyy vuorovaikutusta, keskustelua sekä jopa väittelyä. Uskallatko olla eri mieltä tai kommentoida?

opiskelu- ja opetusterveisin,
Esa

1 kommentti:

  1. Varmaan osittain pelkäävät. Tekniikka se ehkä on, mikä pelottaa.

    Niin SL:n kuin muidenkin sosiaalisen median työkalujen suhteen olisi kuitenkin hyvä muistaa, että ne ovat loppujen lopuksi samanlaisia vuorovaikutustyökaluja kun sähköposti, puhelin jne. Jos osaa muuttaa ushtautumistaan niihin kuin normaaleihin vuorovaikutteisiin työkaluihin niin se madaltaa aika paljon niiden käyttöönottokynnystä.

    VastaaPoista